Kuinka resetoida Mac-ohjelma totaalisesti

Ilkka Koski

Kuinka resetoida Mac-ohjelma totaalisesti

Joissakin tapauksissa ongelmat Mac-ohjelman kanssa menevät tuntemattomista syistä liian hankaliksi, eivätkä poistu vaikka ohjelman (pakko)lopettaa ja aukoo uudelleen.

Tuolloin yksi asia kokeiltavaksi on ohjelman totaalinen resetointi, eliminoimalla sen asetukset pintaa syvemmältä.

Viimeksi pari päivää sitten korjasin erään asiakkaan kohdalla ongelman tällä tavalla. Ongelma oli, ettei Applen Kontaktit -ohjelma enää synkronoinut dataa iCloudista Macille päin, eli osoitekirja oli tyhjä vaikka iCloudissa se oli täynnä dataa.

Kuinka tämä sitten tehdään? Muista että kaikki tapahtuu aina omalla vastuulla. Joidenkin ongelmien kohdalla tämä toimii, joidenkin ei.

  • 1: Lopeta (quittaa) ongelmallinen ohjelma (cmd-Q).
  • 2: Luo työpöydälle uusi kansio ja anna sille nimeksi  “[Ohjelman] databackup”, jossa [Ohjelman] = ongelmallisen softan nimi.
  • 3: Finderissä ollessasi pidä näppäimistöltä alt (optio) -näppäintä alaspainettuna samalla kun valitset Siirry-valikosta kohdan Kirjasto.
  • 4: Avaa Application Support.

Application Support

  • 5: Etsi Application Supportista kansio/kansiot joiden nimi viittaa ongelmalliseen ohjelmaan, ja klikkaa & raahaa se/ne juuri luomaasi backup-kansioon (työpöydällä).
  • 6: Navigoi takaisin Kirjasto-kansioon ja avaa Preferences -kansio.

Preferences

  • 7: Etsi Preferencesistä kansio/kansiot joiden nimi viittaa ongelmalliseen ohjelmaan, ja klikkaa & raahaa se/ne juuri luomaasi backup-kansioon (työpöydällä).
    • Vinkki: Preferences-kansiossa valtaosa tiedostoissa on nimetty app identifier -formaatissa, eli esimerkiksi BBEdit -ohjelman asetukset on nimetty muodossa com.barebones.bbedit.plist. Eli com.[kehittäjä].[ohjelma].([jotakin.])plist (voi myös alkaa “org.”)
  • 8: Avaa ohjelma uudelleen tarkastaaksesi pääsitkö ongelmasta eroon.

Ongelmasta riippuen tämä toimenpide auttaa yllättävän suuressa osassa tapauksia. Kannattaa siis kokeilla jos olet pattitilanteessa.

Paluu takaisin

Jos toimenpide ei auttanut JA haluat palata tilanteeseen ennen nollausta, voit aina siirtää backup-kansioon siirtämäsi tiedostot/kansiot takaisin (muista lopettaa ohjelma ensin).

Eli backup-kansiosta ~/Library/Application Support ja ~/Library/Preferences -kansioihin (korvaamalla ohjelman uudelleenkäynnistyessä luomat uudet asetustiedostot/kansiot).

Iloista nollailua!