Albertan yliopiston tutkija-lääkäri James Shapiro on tiiminsä kanssa onnistunut luomaan tekniikan, jolla on potentiaalia ykköstyypin diabeteksen parantamiseen.

Hiirillä tehdyissä kokeissa niiden diabetes on saatu ”deaktivoitua”, tämän tekniikan muutettua kantasoluja insuliinia tuottaviksi haiman soluiksi.

Aiemmista tutkituista parannustavoista poiketen Shapiron tiimin ja ViaCyte -yrityksen kehittämä tapa ei vaatisi hyljinnänestolääkkeitä eikä elinsiirtoja. Tämä tottakai madaltaisi kynnystä parannuskeinon järjestelmälliseen, laajempaan käyttöön.

Tähän mennessä tiimi on onnistunut parantamaan jo tuhansia hiiriä, ja seuraava etappi on edetä ihmiskokeiden pariin. Tämä vaatii kuitenkin rahoitusta, jota tällä hetkellä kerää pieni vapaaehtoisten tiimi, tähdäten vuoteen 2022.

Lisätietoja aiheesta CTV Newsin artikkelista.