IMG 4472, koski.blog

Sain vihdoin, paperilla, tulokset jalkojeni ENMG-testistä. Paljon hassuja sanoja, voi olla että typotinkin jotain koska paperilta tähän, mutta tässä se tulee. Yksityiskohdat laittaa miettimään kyllä, vaikka sellainen ympäripyöreä tiedostus tottakai on kokoajan ollut jalkojen paskuudesta.

Varaudu skrollaamaan, tää on suht pitkä.

Neurografia: Mitattu molemmat alaraajat sekä pääosin oikeaa yläraajaa. Oikealla kuitenkin n. radialiksen mittauskohdan päällä oli vanha arpi (lasi viiltänyt), joten sensorinen radialisvaste mitattu vasemmalta. Ylä- tai alaraajojen sensoriset vasteet tai alaraajojen distaaliset motoriset vasteet eivät tule enää lainkaan esiin viitaten vahva-asteiseen PNP-prosessiin. Myös yläraajojen motoriset vasteet vaimeat, ei esiin poikkeavaa inkrementtiä aktivaation jälkeen. Ei vakuuttavia demyelinaation* viitteitä ja kaikki löydökset (esim todettu lievä motorisen johtumisen hidastuminen) on kauttaaltaan vielä aksonaalisen vaurion* tasolla.”

* demyelinaatio = myeliinikato
** aksonaalinen vaurio = “..joka heikentää lihasten hermotusta ja aiheuttaa pahimmillaan todella huonon lihasten toimintakyvyn.” (Tero Varpula/HUS/Jorvi, Mediuutiset)

Myografia: Tutkittu molempien alaraajojen alueelta lihaksia vastaten myotomeja L4-S1. Jalkaterän pikkulihakset selvästi atrofiset***. Distaalisissa alaraajalihaksissa (säären ja jalkaterän alue) lievää yksikkökatoa ja suuriamplitudisia yksiköitä sekä runsaasti fibrillaatiotoimintaa****, sen sijaan proksimaalisempien alaraajalihasten alueella (samoja myotomaalisia alueita vastaten) löydökset vielä normaalirajoissa. Kokonaisuus sopii polyneuropatiaprosessin aiheuttamaksi.”

*** atrofinen = surkastunut, kuihtunut
**** fibrallaatio = spontaani supistelu

ARVIO: Todetaan vahva-asteinen symmetrinen distaalipainotteinen sensomotorinen ja aksonaalinen polyneuropatia, joka sopii diabeteksen aiheuttamaksi. Alaraajojen distaalinen polyneuropatiaprosessi oli sen verran jo pitkälle edennyt molemmin puolin (vasteet eivät tulleet enää esiin kummaltakaan puolen), ettei esim paikallisia distaalisia alaraajojen hermovaurioita enää mittausteknisesti ole mahdollista osoittaa.”

Ja tuota jos lähtee googlailemaan kuten ei koskaan pitäisi, löytyy hirmuisesti viitteitä myös MS-tautiin, joka oli myös yksi mitä tässä borrelioosin yhteydessä on myös heitelty ilmaan. Tässä kohtaa en tiedä yhtään mitä tapahtuu myöskään maaliskuussa, kun kaikki tuet loppuvat.

Mutta mennään nyt silti vain sillä mitä julkinen terveydenhuolto tässä on suunnitellut. Pitäisi keskittyä vain tekemään elämästä mukavampaa itselle. Ehkä yrittää haalia enemmän onnellisia hetkiä tämän aallottaisen musertavuuden alla. Vitun sekavaa.