Silloin tällöin tulee yllätyksenä, että jopa satunnainen diabeteslääkäri saattaa tuntua pitävänsä ainoina verensokereihin vaikuttavina asioina ravintoa, liikuntaa ja insuliinia.

Siinä missä valtaosa lääkäreistä varmasti kuitenkin tunnustaa kuukautiskierron vaikutuksen sokereihin, näistä ei kovin usein puhuta julkisesti.

Pikaisen Facebook-ryhmässä tehdyn kyselyn perusteella saatiin raavittua kasaan pienen otoksen yhteenveto. Vastaajia oli kolmisenkymmentä.

Vaikuttavatko kierto tai kuukautiset sokereihin, ja jos, miten?

Vastaajista lähes kaikki kertoivat kierron aiheuttavan reaktioita sokereihin. Valtaosalla kaava on suhteellisen samanlainen, eli vastaajasta riippuen päivästä muutamaan (parilla jopa viikko) ennen kuukautisia insuliinintarve lisääntyy selkeästi, ja sokerit pyrkivät korkealle. “Inska on kuin vettä vaan”.

Kuukautisten alkuvaiheeseen edettäessä enemmistö kertoi sokereiden laskevan ja hypoherkkyyden astuvan kehiin. Pienellä osalla sokerit “normalisoituivat” tässä vaiheessa, mutta useimmilla vasta vuodon jälkeen. Osa epäili kipujen vaikuttavan hypoilun ilmenemiseen.

Vastanneista kahden mukaan kuukautiset tai kierto ei ole vaikuttanut koskaan millään tavalla sokereihin. Eräs kertoo kaiken olevan täyttä lottoa, ja toisella sokerit ovat ennen kuukautisia unelmat pari-kolme päivää, jonka jälkeen alkaa siksak. Kolmannella taas ovulaation aikaan ja ennen kuukautisten alkua laskee muutamaksi päiväksi, mutta palaa normaaliin kuukautisten alettua.

Variaatioita siis löytyy, vaikka valtavirran myötä logiikka erottuukin selkeästi eikä se välttämättä aivan joka kierrolla toimikaan samalla tavalla. Korostetaan tässä, ettei ole kyse lääketieteellisestä tutkimuksesta, vaan ihan vain avoimesta kyselystä suljetussa Facebook-ryhmässä.

Entäpä toisinpäin, vaikuttavatko sokerit kiertoosi tai kuukautisiisi?

Näin päin tapahtuvaa vaikutusta ei joukosta löytynyt kuin muutama.

Ensimmäisen mukaan kauan kestäneet korkeat voivat aiheuttaa välivuotoja, kun taas toinen kertoi vastaavassa tilanteessa kärsineensä kivuliaammista ja runsaammista kuukautisista.

“Surkean hobiksen” vuosina yhden vastaajista kuukautiset olivat epäsäännölliset ja joskus pitkiäkin aikoja pois. PMS-oireiden pahenemisesta sekaisilla sokereilla ilmoitti lisäksi yksi.

Onko ikä tuonut muutoksia?

Ikä itsessään on tuonut suhteellisen harvojen mukaan muutoksia ykköstyypin diabeteksen ja kierron / kuukautisten yhteiseloon. Sen sijaan useat ovat havainneet hormonaalisten ehkäisyjen tai sellaisen lopettamisen, sekä kohdunpoiston vaikuttaneen kuukautisten muuttamisen myötä sokeritasapainoon.

Vaihdevuosien suhteen havaittavissa on vastausten perusteella samanlaista trendiä, erään kuvaillessa vaihdevuosien tuoneen tilanteeseen seesteisyyttä.

Mistä apuja?

Korotettu basaali(ohjelma) tai suurempi pitkäaikaisen annostus mainittiin lukuisia kertoja parhaina apuvälineinä tilanteen hallintaan.

Muina mainittavina tulivat esiin esimerkiksi ovulaation tunnistamisen tehostaminen, stressin välttäminen (jotteivät sokerit sekoa ja sotke kaikkea), ehkäisykapseli, pitkän insuliinin vaihtaminen sekä tarkan päiväkirjan pitäminen kuukautiskierrosta.

Tärkeänä pidettiin myös sitä, että pidetään mielessä jaksottaisten verensokereiden heittelyiden olevan kierrosta johtuvaa, mikäli se selkeästi niin on. Tällä ajattelumallilla on potentiaalia helpottaa hoitoa varsinkin mielen kannalta.