Ut, koski.blog

Vuosi 2021 saattaa olla melkoisen antoisa ykköstyypin diabetekseen liittyvän tekniikan saralla. Healthline on koostanut sivuilleen useampia uusia tulokkaita, aina päivitetyistä sovelluksista ja insuliinipumpuista glukoosisensoreihin ja insuliinikyniin.

Näkökentässä Tandemilta ovat muun muassa minipumppu t:sport, sekä päivitetty Tandemin t:connect -sovellus joka mahdollistaa insuliinin bolustamisen suoraan älypuhelimesta. Minipumpun kokoa on saatu tiivistettyä erityisesti siksi, ettei siinä ole näyttöä lainkaan.

Langattomien pumppujen puolella uutena on tulossa Omnipod 5, joka Tandemin Control-IQ:n tapaan on käytettävissä ns. closed-loop -keinohaimana Dexcomin sensoreiden yhteydessä. Myöhemmin tulossa on myös tuki Librelle.

Glukoosisensori Dexcom G7 tuo mukanaan täysin uudistetun muodon, jonka myötä myös tarve erilliselle lähettimelle poistuu. Sensorin käyttöikä on G6:n tapaan alkuun 10 päivää, mutta myöhemmin tarkoitus on laajentaa pituus 14-15 päivään. Pakollisia kalibrointeja ei ole.

Abbottin Freestyle Libre 3:sta kirjoitinkin jo aiemmin. Tiivistettynä Libre 3 tuo Libren vihdoin “oikeaksi” CGM:ksi, jolloin tarve sensorin huitomiselle lukijalla tai puhelimella päättyy. Käyrä päivittyy minuutin välein puhelimeen, ja sensorin koko on entistä pienempi.

WaveFormilta on tulossa glukoosisensori 15 päivän käyttöiällä ja iOS/Android-tuella. Sensorin MARD-tarkkuusarvo on hieman joitakin kilpailijoita huonompi (11,9), ja se käyttää datan siirtoon uudelleenladattavaa lähetintä.

Niinsanottuja älykyniä, tai siis älyinsuliinikyniä, on tulossa Bigfoot Biomedicalilta, Eli Lillyltä sekä Novo Nordiskilta. Avoimen lähdekoodin Tidepool Loop -ohjelmisto kehittyy, ja uudenlainen glucagon-kynäkin, HypoPal, on tulossa markkinoille.

Kaikista näistä tarkempia tietoja Healthlinen hyvin koostetussa artikkelissa.