Covidjaykkonen, Kuntoutujan Matkassa

Koronavirus on usein puheenaiheena myös ykköstyypin diabeetikoiden keskuudessa. Erityisesti todennäköisyydet joutua sairaalahoitoon ja tehohoitoon sekä mahdollinen kuolleiden ykkösten määrä ovat olleet kiinnostuksen kohteena.

Onneksemme THL on erotellut tätä dataa sivuillaan Suomen osalta 1.2.2021 saakka.

Suomalaisilla 20–69-vuotiailla koronaviruspotilailla, jotka olivat olleet tyypin 1 diabeteksen takia erikoissairaanhoidossa, oli melkein kolminkertainen riski joutua sairaalaan ja yli kaksinkertainen riski joutua tehohoitoon verrattuna tapauksiin, joilla ei ollut tyypin 1 diabetesta, kun otettiin huomioon ikä ja sukupuoli.

Kun mukaan otettiin kaikki tyypin 1 diabeetikot, myös terveyskeskuksessa hoidetut, heillä oli melkein kaksinkertainen riski joutua sairaalaan ja tehohoitoon verrattuna tapauksiin, joilla ei ollut tyypin 1 diabetesta.

Suomessa 1.2.2021 mennessä diagnosoiduissa 20–69-vuotiaissa koronatapauksissa oli 238 tyypin 1 diabeetikkoa, joista kukaan ei kuollut covid-19-tautiin.

THL:n koko artikkelin voit lukea täältä.

Olen tiedustellut sähköpostitse THL:lta myös, onko saatavissa valmista dataa koskien sitä, onko näillä ykkösillä ollut liitännäissairauksia. En pidättele hengitystä, mutta jos vastaus saadaan, päivitän tänne.

Selvennykseksi: Tämä tilastohan ei tietenkään tarkoita sitä että olisimme immuuneja koronakuolemille. Kyseessä on vain tilannepäivitys Suomen kohdalla THL:n datasta.