
Diabetestutkimuksia on olemassa maailmalla melkoisen runsaasti. Suuri osa niistä on alueellisia, ja siinä missä voit yrittää hakeutua sellaisiin erinäisten kansainvälisten saittien kautta, suosittelen ensi alkuun kuitenkin suomalaista tutkimustyötä.
Vuonna 1997 perustettu FinnDiane -tutkimusprojekti pitää päämajaansa Helsingin Meilahdessa, Biomedicumin tiloissa. Tutkimukseen otetaan vastaan aika-ajoin uusia osallistujia mukaan, ja mikäli mielesi halajaa osalistumaan, yhteystiedot löytyvät heidän sivuiltaan.
Riippuen siitä milloin osallistut tutkimukseen, sen osiin voivat kuulua esimerkiksi lukuisat verikokeet (saat tulokset myös itsellesi), virtsankeräys, magneettikuvaus, kehonkoostumusmittaus, monenlaiset kyselylomakkeet, silmänpohjakuvaukset, verenpaineiden tarkastus, kehon mittojen ottaminen, EKG, sylkinäyte DNA-tutkimuksia varten, valtimoiden jäykkyyskoe, ultraäänitutkimuksia ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista.
Tutkimukset antavat hyvän ja kattavan käsityksen osallistujien diabeteksen nykytilasta. Koehenkilölle ilmoitetaan kaikki tulokset, joilla on merkitystä hänen terveydelleen ja nämä tulokset ovat myös hoitavan lääkärin hyödynnettävissä normaalissa diabeteksen seurannassa.
FinnDiane-tutkimukseen osallistuvien henkilöiden varsinainen hoitovastuu on edelleen omalla hoitavalla lääkärillä, mutta FinnDiane-tutkimusryhmä sitoutuu antamaan koehenkilölle kaikki lisäselvityksiä tai toimenpiteitä vaativat löydökset viipymättä hyvän kliinisen käytännön mukaisesti.
FinnDiane
Toisinsanoen samalla kun teet hyvän teon osallistumalla tutkimukseen, saat myös itse melkoisen tietopaketin kroppasi tilanteesta ykköstyypin diabetesta ja esimerkiksi munuaisten toimintaa koskien. Olen itse osallistunut kertaallleen joitakin vuosia sitten, ja ensi kuussa (01/2023) on aika osallistua seuraavan kerran.
Käy siis kurkkaamassa FinnDianen sivut ja ota rohkeasti heihin päin yhteyttä mikäli haluat osallistua tutkimukseen :).